ادوارد ویلسون | زیست‌شناس و نظریه پرداز زیست‌شناسی اجتماعی

ادوارد ویلسون (Edward Osborne Wilson)، یکی از بزرگ‌ترین دانشمندان و نظریه‌پردازان قرن بیستم در زمینهٔ‌ زیست شناسی محسوب می‌شود. این زیست‌شناس آمریکایی را بیشتر به علت تحقیقات و نظریه‌های مربوط به زیست‌شناسی اجتماعی، تنوع زیستی، و رفتارشناسی حشرات (به‌طور خاص: مورچه‌ها و موریانه‌ها) می‌شناسند. او یکی از افراد سرشناسی است که دربارهٔ تخریب زیستگاه‌های طبیعی هشدار داده و مطلب نوشته‌اند.

عکس ادوارد ویلسون

عکس ادوارد ویلسون – عکاس:‌ Rick Friedman

ادوارد ویلسون در سال ۱۹۲۹ متولد شد و در ۲۰۲۱ درگذشت. او در کودکی به‌دلیل یک حادثه، بینایی یکی از چشم‌هایش را از دست داد. با وجودی که این رویداد، برای کسی که بخش عمده‌ای از کارش به مشاهدات بصری اختصاص دارد، اتفاقی تلخ و دراماتیک است، جالب است که تأثیری بر شوق او برای پژوهش نداشت.

ویلسون از جمله دانشمندانی است که در نگارش صرفاً به جنبه‌های علمی توجه نمی‌کنند و  وجه ادبی کار را هم مد نظر دارند. به همین علت، او تا کنون دو بار موفق به دریافت جایزه پولیتزر شده است (سال‌های ۱۹۷۹ و ۱۹۹۱).

به همین علت، او را می‌توان در دستهٔ دانشمندانی مانند ریچارد داوکینز، ریچارد فاینمن، ریچارد تیلر و دنیل کانمن قرار داد که در عین نظریه‌پردازی، وظیفهٔ ترویج علم را نیز بر عهده گرفته‌اند (اغلب مروجان علم، نظریه‌پرداز نیستند و انتظار هم نمی‌رود چنین باشند).

کتابهای ادوارد ویلسون

از جمله کتابهای ویلسون می‌توان به عناوین زیر اشاره کرد:

The Social Conquest of Earth

The Diversity of Life

Letters to a Young Scientist

Tales from the Ant World

In Search of Nature

از میان آثار فوق، ما تا کنون در متمم به دو کتاب (در قالب پاراگراف فارسی) پرداخته‌ایم:

  • از کتاب در جستجوی طبیعت که مجموعه‌ای از مقالات دربارهٔ‌ ارتباط میان علوم زیستی و فلسفه است، مطلبی را با عنوان «گوشت‌خواری یا گیاه‌خواری» انتخاب و منتشر کرده‌ایم
  • از کتاب نامه‌هایی به دانشمند جوان هم که به‌نوعی زندگی‌نامه و وصیت‌نامهٔ علمی اوست، بخش «اخلاق علمی» را انتخاب و منتشر کرده‌ایم

لازم است اشاره کنیم که ادوارد ویلسون و ریچارد داوکینز، هر دو از دانشمندان مطرح در زمینهٔ تکامل هستند که در این باره نظرات متضادی دارند. داوکینز معتقد است تکامل را باید در سطح ژن تحلیل و بررسی کرد. اما ویلسون معتقد است تکامل در سطح گروه و مقیاس اجتماعی معنای مستقل پیدا می‌کند. داوکینز نظریات ویلسون را ساده‌انگارانه و ویلسون نظریات داوکینز را ناقص می‌داند.

یکی از مطالب روزنوشته‌ها در سایت محمدرضا شعبانعلی هم به کتاب در جستجوی طبیعت ادوارد ویلسون اختصاص دارد.

سایت پاسخ نامه – که در حال مطالعه‌ی آن هستید – به نوعی واژه‌نامه‌ی جنبی مجموعه‌ی آموزشی متمم است. در صورتی که به توسعه فردی علاقه‌مند هستید می‌توانید فهرست درس‌ها و نقشه‌راه‌های یادگیری متمم را بررسی کرده یا این‌که سرفصل‌های دوره MBA آنلاین ما را ببینید.

فهرست درس‌ها    اطلاعات | ثبت‌نام
 
 
 
بهترین پاسخ